Presentació

Home  /  Presentació

ORIGENS

L’IMPACTE DE LA CRISI PEL SECTOR DE LA FUSTA:

La crisi financera del 2008 ha sigut també devastadora pel sector de la fusta. Sent un sector molt dependent de la construcció, s’ha vist negativament influït per la davallada que han patit tant el sector de la construcció com el consum de mobles a Espanya.

La realitat en aquests últims anys és que:

 • Caiguda de les vendes per sota del 50%.
 • Desaparició de més de la meitat de les empreses.
 • Reducció de les plantilles a mínims històrics.
 • Pèrdua d’afiliació a entitats gremials molt per sota del 50%.

 

LA RESPOSTA DEL MÓN DE LA FUSTA: LA SETMANA DE LA FUSTA DE CATALUNYA

Logo Vermell+1257

El GREMI FUSTA I MOBLE no ens resignem davant aquest panorama desolador i és per això que, amb l’ajuda d’altres entitats, iniciem moviments i contactes dins i fora del sector per impulsar el Projecte Futur Sector Fusta i propiciar la transició a una NOVA CULTURA DE LA FUSTA i a un NOU MODEL SECTORIAL.

Una de les accions resultants d’aquesta reacció és la realització de la SETMANA DE LA FUSTA DE CATALUNYA, l’esdeveniment més important del món de la fusta i el moble, i de tot el seu entorn (bosc, arquitectura, hàbitat, disseny, eines i maquinària, utillatge, comunicació, empreses relacionades i subministradores, etc.). L’any 2014 celebrem per primera vegada la Setmana de la Fusta, un projecte ambiciós que servirà de paraigües per un gran nombre d’activitats relacionades amb la fusta, el moble i l’hàbitat. Neix amb vocació de tirar endavant el Projecte Futur Sector Fusta, un gran projecte que servirà per reactivar el sector i retornar la fusta a la posició que mereix.

PODEM SER OPTIMISTES:

De fet, el mateix any 2014 l’AEIM va elaborar un informe per WWF Espanya on demostra que hi ha motius per mantenir l’esperança en el futur del sector:

El factor ambiental és la gran fortalesa del sector:

 • L’opinió pública ja percep el consum de fusta com un bé ambiental.
 • Arquitectes i prescriptors es decanten per una construcció verda i sostenible, i per una arquitectura eficient.
 • Inclús els grups conservacionistes reconeixen que l’ús de la fusta és ideal per tal de preservar el medi ambient.
 • Han aparegut noves normatives al voltant d’aquest escenari, fent-lo més creïble i modern: EUTR, DAPs, LCA, petjada carboni…Avui podem afirmar que existeix una política de la UE en favor del sector forestal.

A més…

 • La fusta està de moda entre decoradors i interioristes.
 • Han augmentat les exportacions de mobles i productes de fusta.
 • Han disminuït els costos laborals en el sector de la fusta.
 • Fins i tot comencen a tornar de Xina algunes de les indústries que van marxar cap allà fa uns anys.

L’èxit de les dues anteriors edicions demostren que cal seguir unint forces i confiant en que el canvi és possible!

CRITERIS

Projecte promogut i coordinat pel GREMI FUSTA I MOBLE:

 • Projecte OBERT: compta amb la cooperació i la complicitat de:
 • TOTES LES ORGANITZACIONS SECTORIALS que han volgut participar directament (veure COL·LA- BORADORS).
 • DIFERENTS DEPARTAMENTS DE L’ADMINISTRACIÓ AUTONÒMICA (Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; Empresa i Ocupació, Territori i Sostenibilitat)
 • GRUPS PARLAMENTARIS (CIU, ERC, PSC, ICV i CUP), interessats en aquest projecte estructural i de país, l’Ajuntamentde Barcelona, i Barcelona Activa.
 • Els SINDICATS majoritaris del Sector.
 • Les ESCOLES DE FORMACIÓ professional i FACULTATS UNIVERSITÀRIES amb especialitats de fusta, moble, disseny, arquitectura, enginyeria, etc.
 • Significatives EMPRESES i ENTITATS DE FINANÇAMENT

Tota la connexió possible amb els MITJANS DE COMUNICACIÓ (premsa, radio i TV) (veure PATROCINA- DORES. MMCC) i màxima difusió a través de les xarxes socials:

 • Per fer la promoció prèvia dels esdeveniments,
 • Per fer el seguiment de les accions realitzades,
 • Per oferir informació divulgativa sobre la fusta i les indústries de la fusta.

Un programa complet molt interessant:

 • Es presenta oficial i públicament el dia 15 de setembre (veure NOTICIES)
 • El programa preveu actes promoguts per qualsevol organització afí als objectius de LA SETMANA DE LA FUSTA DE CATALUNYA (veure PROGRAMACIÓ)
 • El programa provisional es pot consultar AQUÍ (fins a darrera hora és susceptible de modifica- cions substancials –acte, data, hora o lloc; s’aconsella confirmar amb l’organitzadora de l’acte)

Les fonts de finançament previstes són:

 • Una aportació econòmica de l’Ajuntament de Barcelona (veure PATROCINADORS)
 • Una campanya de micromecenatge a través de la plataforma TOT SUMA
 • Esponsorització empresarial (veure PATROCINADORS)
 • Quotes de participació o inscripció en determinats actes (veure PROGRAMACIÓ)

Model MULTISEU:

 • Accions a tota Catalunya (veure PROGRAMACIÓ)
 • Es reserva la centralitat de Barcelona tan sols per aquells actes que requereixen la concentra- ció de tot el Sector.
 • Esdeveniment REPETIBLE PERIÒDICAMENT, segons valoració de la experiència inicial de 2014

VALORS

FUSTA ÉS HISTÒRIA HUMANA I FUTUR ESPERANÇADOR:

Sense la fusta, tu i jo no seríem aquí. Segurament encara seríem al paleolític…
No s’hauria pogut fer foc per cuinar o per fondre els metalls, no hauríem desenvolupat l’agricultura ni la navegació, no hi hauria ni art, ni grans edificacions.

HONESTEDAT

La fusta ens ha acompanyat en tota la nostra història humana com el material més honest. Textures, colors, calidesa, evolució controlable… la fusta segueix viva cada cop que la toquem amb les nostres mans.
La fusta es toca, es pot olorar, permet records entranyables, connecta la tradició més antiga amb el futur més sostenible.

SOSTENIBILITAT

Contra el canvi climàtic, més fusta!
Cent per cent reciclable. El bosc fabrica O2 i la fusta emmagatzema CO2 (balanç de CO2 i energètic en la fabricació i ús dels principals materials de construcció: http://www.istas.net/risctox/gestion/estructuras/_3329.pdf
Per incrementar les conductes socials de vinculació positiva i respectuosa amb la natura, cal cooperar.

COOPERACIÓ I CLUSTERITZACIÓ

Treballem junts per assolir projectes complexos, integrant cadenes de valor amb diversos sectors. La cooperació d’actors diversos en un mateix projecte és la millor manera d’innovar.

INNOVACIÓ I CREATIVITAT

Mirem el passat per imaginar el futur.
La fusta permet des del tractament més senzill i clàssic ns l’ús més sofisticat. El camí de la creativitat associat a la fusta continua amb la il·lusió de les persones que innoven, dis- senyen i inventen noves aplicacions de la fusta, o entre les mans dels fusters que cada dia la treballen.

TREBALL I EMPRESA:

La fusta i la infinitat de professions lligades a la seva producció, transformació, distribució, instal·la- ció, disseny, formació, manteniment o restauració, etc., és un dels principals recursos disponibles per activar l’ocupació en el nostre país.
Estem treballant per desenvolupar el SEGELL CONSTA, el registre d’empreses compromeses amb les bones pràctiques comercials i l’ocupació legal i transparent.
La fusta possibilita un dels marges més amplis de desenvolupament de negoci i de feina en el futur immediat en tot el nostre territori.

TERRITORI

Treballem per la FUSTA CATALANA Km 0 (proximitat, traçabilitat, sostenibilitat)
El 67% del territori de Catalunya és boscós amb totes les categories de qualitats, usos i possibilitats. En els darrers 10 anys, el bosc a Catalunya ha crescut un 7%, i segueix en expansió. Els boscos que no es gestionen adequadament poden ser el millor escenari de grans incendis forestals.
Cal conscienciar tota la societat d’aquesta realitat i proporcionar coneixement a les persones que viuen de la fusta; oferint-los una formació de qualitat i actualitzada.

FORMACIÓ

Joves que aprenen professions de gran futur dels grans especialistes.
Excel·lents professionals que recullen i canalitzen el talent dels joves que volen treballar amb la fusta en les seves múltiples aplicacions i possibilitats.
Diàleg entre tradició i innovació. Entre experiència i creativitat.
Tant la formació professional inicial com la formació continuada i el reconeixement de les competèn- cies dels grans professionals del nostre país formen part de l’estratègia per impulsar un bon futur del sector de la fusta.

agosto 2019

lun mar mié jue vie sáb dom
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Promou i organitza

Patrocina

Col·labora