NOTÍCIES

(16 / 11 / 2015)

ANUARI DE LA FUSTA 2016

..

El passat 22 d'octubre dins del 2n Congrés de la Fusta, el Moble i l'Hàbitat, es va presentar l'Anuari de la Fusta 2016. Aquesta és la segona edició d'una publicació que s'estableix com a referència en el sector Fusta-Moble-Hàbitat de Catalunya, on trobaràs la realitat del sector, projectes pel seu desenvolupament i les entitats més destacades i innovadores.

Pots venir a recollir-lo a la Seu del Gremi (Travessera de les Corts, 361 Entl. 1ª - Barcelona // Horari de 9’00h a 14’00h i 16’00h a 18’30h). Si vols que t’ho fem arribar a ports deguts, posa’t amb contacte amb nosaltres secretaria@gremifusters.com o trucant al 933 233 200.

 

Fusta avui, boscos per sempre.

 

(19 / 10 / 2015)

Cases amb Fusta

 

Us portem un video en el qual us presentem a un matrimoni que ja gaudeix de la seva casa passiva realitzada per 100x100madera

Aquest matrimoni de 73 anys ha passat de pagar 1000 euros a 50 en climatització. Gaudeixen d'una casa passiva que els ofereix una temperatura constant de 24 graus, saludable i amb el màxim confort.

Les cases passives o passivhaus són construccions en la qual s'utilitzen els recursos de l'arquitectura bioclimàtica però que combinen aquesta amb una eficiència energètica molt superior a la construcció tradicional. Aquest tipus de construccions es basen en principis ancestrals i a més incorporen una altra sèrie d'avanços arquitectònics fonamentats en els estudis de professionals de l'edificació, combinant així tradició i modernitat.

És una casa amb un consum energètic molt baix. Ofereix durant tot l'any (a diferència de la construcció tradicional) una temperatura ambient confortable sense l'aplicació de la calefacció convencional. Es consideren cases passives a edificis que són pràcticament autònoms per a les seves necessitats de calefacció. Es limiten a l'energia solar, els insumos metabòlics (persones, màquines) i un bon aïllament, la qual cosa relega el paper de la calefacció a un record.
 

 

(09 / 10 / 2015)

Entrevista a Joan Josep Royo Cabanes. President Confederació Catalana de la Fusta.

 

 

“És imprescindible unificar millor les prioritats i els recursos, consensuar estratègies i actuar plegats”

 

Propietaris forestals privats i públics, administració, indústries, societat... Coneixem a fons els avantatges i beneficis que la fusta ens pot aportar? Com els podem fer realitat? El president de la Confederació Catalana de la Fusta, Joan Josep Royo, ens explica en aquesta entrevista el seu parer sobre l’actual situació del sector català.

 

Joan Josep Royo i Cabanes ha treballat tota la vida al sector de la fusta i el moble. És empresari i ha estat representant de varies associacions i organitzacions de la província de Tarragona. Des del 15 de juny de 2015 és el president de la Confederació Catalana de la Fusta.

 

A quines entitats representa la Confederació Catalana de la Fusta (CCF) i quins són els seus objectius i activitats principals?

La Confederació té com a finalitat la defensa i promoció dels interessos econòmics i socials de les empreses del sector de la fusta i el moble a Catalunya a través de l'agregació de la capacitat d'acció de les associacions i federacions empresarials de les quatre províncies de Catalunya. Actualment representem entre 15.000 i 17.000 treballadors/es i unes 2500 pimes.

Els nostres objectius són la representació sectorial davant les administracions públiques, la negociació col·lectiva laboral, el foment del diàleg social, la promoció de la formació sectorial i la potenciació de la competitivitat de les empreses a través de mesures d’estímul de la innovació i la internacionalització.

Actualment també treballem amb cada subsector, rematants, serradores, fustaires, industrials del parquet, etc. per donar una cadena de valor a la fusta en general.

 

Des de la seva perspectiva, quina és la situació del sector forestal a Catalunya i quines orientacions de política forestal creu que serien les més adients?

Segons les dades de les que disposo, el 60% de la superfície de Catalunya és forestal. Estem parlant de més de dos milions d’hectàrees, de les quals més de la meitat correspon a superfície arbrada. Però malgrat aquest gran potencial, aquest sector només representa l’1,3% del que mou el sector de l’agricultura i la ramaderia anualment. A més, el cost dels treballs forestals ha augmentat i el preu de la fusta ha baixat... Tot indica que el sector forestal català pot i necessita millorar la seva situació.

És molt important que, siguin quines siguin les polítiques aplicades, respongui a plans a mig i llarg termini, a cinc, deu i quinze anys vista. També és imprescindible unificar millor les prioritats i els recursos, consensuar estratègies i actuar plegats. Actualment el 80% dels boscos són de propietat privada i el 20% públics, i totes dues parts han de quedar satisfetes i treballar conjuntament.

Podem prendre com a referència els models que han tingut èxit a altres països com Euskadi, França o Àustria però les hem d’adaptar al territori i els seus actors i protagonistes.

 

Com creu que es pot millorar la relació entre la producció forestal i les indústries de la fusta a Catalunya?

L’ordenament eficaç del recursos disponibles i un bon aprofitament sistemàtic dels espais naturals és la base per establir una millor relació. Les empreses extractives i de primera transformació necessiten un pla estructurat per modernitzar-se els propers anys. Les indústries de la fusta volen assolir major competitivitat al mercat, i unificar criteris i objectius seria l’escenari ideal.

Des de la Confederació Catalana de la Fusta volem contribuir a un major debat i consens entre el sector privat i el públic i les diferents indústries i subsectors de la fusta.

 

En quins casos i com creu que és possible augmentar l’ús de la fusta catalana per part de les indústries? 

Com he dit abans, el potencial del sector és molt gran. Els darrers anys s’estan fent més esforços en aquest sentit, signant convenis entre entitats i l’administració, potenciant la biomassa, fent iniciatives conjuntes, estratègies de promoció… Per exemple, un gran encert va ser la creació de la marca CATFOREST, amb la finalitat de permetre a prescriptors, consumidors i la societat en general, identificar els productes forestals dels boscos de Catalunya en el mercat, amb garantia de sostenibilitat,  proximitat i qualitat.

 

Quin creu que pot ser el paper de l’Administració en  la millora del sector?

A Catalunya hi ha 194 municipis propietaris de boscos, que acumulen més de 365.000 hectàrees de propietat forestal (prop d’un 20% de tota la superfície forestal de Catalunya), una quantitat molt elevada, que converteix els municipis, en el seu conjunt, en un dels principals actors en la gestió forestal a Catalunya, tant per la propietat que representen com pel seu caràcter d’administració pública amb competències forestals en l’àmbit local. Coordinar tants interessos i situacions diferents ja és tot un repte però s’ha de fer en harmonia amb els propietaris privats, que representen l’altre 80%.

L’Administració s’ha d’acostar i escoltar encara més als propietaris privats a l’hora de fer ordenances i normatives. També ha de proveir de recursos i finançament adequats per fer-les possibles.

 

“L’Administració s’ha d’acostar i escoltar encara més als propietaris privats a l’hora de fer ordenances i normatives. També ha de proveir de recursos i finançament adequats per fer-les possibles”

 

Quines expectatives d’evolució considera que tenen els diferents subsectors? 

Cada subsector de la fusta té les seves pròpies particularitats. Tot i que els problemes de la construcció i la crisis econòmica general han afectat negativament a tothom, és molt diferent parlar de les serradores que dels mobles o els parquets.... Cada subsector lluita com pot però ja veurem com evolucionen. El que es segur és que anirà molt millor si som capaços d’unificar criteris, voluntats i accions. És per això que la Confederació Catalana de la Fusta posa tan d’èmfasis reunir-nos i consensuar.

 

Font: Ruralcat.La comunitat virtual agroalimentària i del món rural.

 

(17 / 09 / 2015)

TOT EN MARXA PER LA II SETMANA DE LA FUSTA 2015

Un any més el Gremi de Fusters, Ebenistes i Similars de Barcelona, en col·laboració amb la CONFEDERACIÓ CATALANA DE LA FUSTA  promou i coordina l’esdeveniment més important del món de la fusta, el moble i l'hàbitat al territori català.

Del 16 al 25 d’octubre del 2015, acollirà molts actes a tota Catalunya, amb la cooperació de la major part de les organitzacions relacionades amb el món de la fusta, que organitzen i realitzen actes dins del marc de la SFC15 adreçats al seu àmbit d'influència.

Té el suport de les principals empreses relacionades amb el món de la fusta, de les institucions públiques (autonòmiques i locals) implicades i dels principals partits amb representació al Parlament de Catalunya.

Per tal de modernitzar, enfortir i promoure la cultura de la fusta sostenible del país en la nostra societat, l’eix bàsic de la Setmana és dibuixar un projecte estratègic de futur del sector i dels boscos de Catalunya. D’aquesta manera valoritzar i connectar el món de la fusta amb d’altres sectors relacionats.

Dins la programació general de la SFC 2015 hi destaca el 2on Congrés de la Fusta, el Moble i l'Hàbitat (22 i 23 d’octubre), on les empreses i institucions més influents del sector que hi participaran  presentaran els seus projectes més innovadors amb conferències i grups de treball i comunicacions dinàmiques. Dins el marc del Congrés es realitzarà també el 2n Networking Fusta-Moble-Hàbitat, i el 1er Fòrum Escola-Empresa.

A més, en el decurs de la NIT DE LA FUSTA I EL MOBLE (23 d’octubre),es lliuraran els guardons Anells de la Fusta en les seves quatre categories: bosc, construcció, innovació i disseny, i comunicació i formació i es farà una subhasta per recaptar fons per a la Marató de TV3

D’altra banda també es podrà gaudir de Passejades per sentir i comprendre el Bosc per diferents indrets de Catalunya. Com per exemple, la PASSEJADA DELS SENTITS PER VALLDAURA (25 d'octubre), que també col·labora amb la Marató de TV3 destinant part del seu preu. 

 

 

(05 / 11 / 2014)

L'anuari de tot el sector Fusta-Moble-Hàbitat de Catalunya

El passat 24 d'Octubre, dins l'acte de La Nit de la Fusta, es va presentar per primera vegada l'Anuari de la Fusta 2015. Aquesta és la primera edició d'una publicació que s'estableix com a referència en el sector Fusta-Moble-Hàbitat de Catalunya, informant de la realitat del sector, projectes pel seu desenvolupament i de les entitats més destacades i innovadores.

Amb la intenció de compartir aquest material amb tot professional o interessat en el sector, s'ha publicat la versió online: 

 

També es pot obtenir la versió impresa gratuitament, apropant-se per la seu del Gremi de Fusters, Ebenistes i Similars de Barcelona (Travessera de les Corts, 361, ent 1ª. 08029 Barcelona) on també es pot consultar tots els serveis que el Gremi ofereix.

 

(05 / 11 / 2014)

Normativa Instal·lació de Parquet

http://www.acipcat.com/noticia.jsp?id=109

 

(01 / 11 / 2014)

Els escolars de Sabadell s'interessen i aprenen l'ofici de fuster.

 

 

 

 

 

(27 / 10 / 2014)

El futur de la fusta és ara i aquí (min. 8)

 

(29 / 09 / 2014)

Granollers i la Garriga acolliran actes de la Setmana de la Fusta, plantejada per reactivar el sector

http://www.el9nou.cat/noticies_v_0/38378/granollers-garriga-acolliran-actes-setmana-fusta,-plantejada-per

 

(26 / 09 / 2014)

Catalunya celebrarà la seva primera Setmana de la Fusta

http://www.ruralcat.net/web/guest/noticia/.../8009948/@linknoticia@

 

(25 / 09 / 2014)

Setmana de la Fusta de Catalunya

http://www.ajsosteniblebcn.cat/evento-33550_33550

 

(19 / 09 / 2014)

Todo listo para celebrar la Setmana de la Fusta de Catalunya 2014

http://www.madera-sostenible.com/.../tip/articulo/pagid/4161/botid/10

 

(18 / 09 / 2014)

Acto de presentación de la Semana de la Madera de Cataluña 2014

http://www.ciberperfil.com/2014/09/...-madera-cataluna-2014/

 

(17 / 09 / 2014)

Acte de Presentació de la Setmana de la Fusta de Catalunya 2014

www.facebook.com/Catalunyaempresarial/.../694067547346886/?type=1

 

(17 / 09 / 2014)

Presentació de la Setmana de la Fusta de Catalunya 2014

www.naciodigital.cat/viurealspirineus/noticia/10534

 

(17 / 09 / 2014)

Nace la Semana de la madera de Catalunya

www.elperiodico.com/es/.../nace-semana-madera-catalunya-3527772

 

(16 / 09 / 2014)

Del 24 d' octubre a 2 de Novembre es celebra la setmana de la Fusta de Catalunya

www.gremi-obres.org/index.php?option=...VBmGKvl_snM

 

(02 / 09 / 2014)

PEFC promueve la madera y la construcción sostenible en Barcelona

http://www.pefc.es/np207.html

 

(02 / 05 / 2014)

La Setmana de la Fusta ja està en marxa

http://gremifusters.com/la-setmana-de-la-fusta-comenca-a-caminar/

 

(00 / 00 / 0000)

 

(00 / 00 / 0000)

 

(00 / 00 / 0000)

 

(00 / 00 / 0000)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UMxIVYE-mrs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>